Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

13. januar 2020

Obrazec eBOL: Integracija elektronskega bolniškega lista v sistem KADRIS 4

Od 1. januarja 2020 je v veljavi elektronska oblika listine Potrdila o začasni zadržanosti od dela. Papirni obrazec BOL v elektronski obliki se po novem imenuje elektronski bolniški list ali obrazec eBOL. Papirni bolniški listi bodo v veljavi še do 31. januarja 2020, po 1. februarju 2020 pa bodo na voljo le še elektronski bolniški listi (obrazec eBOL).

Kaj pomeni sprememba za zaposlene?

Prednost uvedbe obrazca eBOL za zaposlene pomeni, da jim ne bo več potrebno dostaviti bolniškega lista v papirni obliki delodajalcu, saj bo delodajalcem omogočen dostop do teh podatkov prek državnega spletnega portala SPOT. To pomeni, da bo zaposleni po opravljenem zdravljenju bolniški stalež lahko zaključil kar po telefonu in ne več z obiskom zdravstvene ustanove z namenom dviga bolniškega lista.

Kaj pomeni sprememba za delodajalce?

Podjetja oz. delodajalci boste dostopali do obrazcev eBOL preko državnega spletnega portala SPOT takoj, ko jih bodo zdravniki izdali na ta isti portal. Delodajalci boste nato lahko prenesli te podatke v svoje informacijske sisteme za obračun plač in nadomestil ter pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače pri ZZZS. To pomeni, da vam teh podatkov ne bo več potrebno ročno prepisovati iz papirnih bolniških listov, prav tako ne prilagati fotokopij ali skeniranih bolniških listov k zahtevkom za refundacijo nadomestil plač, če nadomestilo plača ZZZS.

Kaj pomeni sprememba za delodajalce, ki uporabljajo za upravljanje delovnega časa in obračun plač informacijski sistem KADRIS 4? 

V informacijskem sistemu KADRIS 4 sta na voljo 2 načina oz. procesa prenosa podatkov bolniške odsotnosti iz portala SPOT v sistem KADRIS 4: 

1.) ROČNI PREPIS podatkov z obrazca eBOL v informacijski sistem KADRIS 4 – ta način že obstaja oz. ga imate v uporabi in ne bo prinesel nobene spremembe.

2.) AVTOMATSKI ZAJEM obrazca eBOL v informacijski sistem KADRIS 4 – ta način bo možen samo v verziji KADRIS 4: 4612.54, saj je za avtomatski prenos potrebno dodatno delo.

Avtomatski zajem podatkov z obrazca eBOL v sistem KADRIS 4 pokriva celoten proces od zajema, povezavo obrazca eBOL z zaposlenimi preko EMŠA, zapisom bolniške odsotnosti s prenesenimi datumi, kot so: Prvi dan zadržanosti, Prejšnja zadržanost z dela – recidiv, zadržanost z dela Za polni delovni čas oz. Za krajši delovni čas, Prvi dan zadržanosti za razlog in seveda tudi Razlog zadržanosti.

Prednosti avtomatskega zajema obrazca eBOL v KADRIS 4:

Pogoj za uvedbo ročnega prepisa podatkov je digitalno potrdilo za prijavo na portal SPOT, matična številka podjetja in obdobje spremembe podatkov. Pri ročnem prepisu podatkov v KADRIS 4 za uporabnike pri vnosu bolniških odsotnosti preko forme Bolniški list ne bo sprememb.

Pogoj za uvedbo avtomatskega zajema podatkov je digitalno potrdilo za prijavo na portal SPOT, matična številka podjetja in obdobje spremembe podatkov. Koraki za uvedbo avtomatskega zajema podatkov v KADRIS 4 so: nadgradnja obstoječega IT-sistema KADRIS 4 v zadnjo verzijo 4612.54, namestitev funkcionalnosti eBOL, izobraževanje zaposlenih, vodij, urednikov in administratorjev.

Obrazci za urejanje pooblastil za dostop do eBOL preko portala SPOT (eVEM) so na voljo tukaj: http://evem.gov.si/evem/cms/news/detail.evem?srcsi_cms_news_id=7422

Želim več informacij o tem

 

Želite več informacij?

Katja Kavčič - vodja marketinga
Telefon 04 280 66 66
Email marketing@cetrtapot.si

Arhiv novic

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...