Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

22. julij 2021

[ZAKONSKE NOVOSTI] Nove davčne obravnave povračil stroškov prevoza na in z dela

Nova Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov prevozov na in z dela spreminja višino davčne osnove (Uradni list RS, št. 114/21 z dne 15.7.2021) spreminja višino davčne osnove za povračilo stroškov prevozov na in z dela. Višina, do katere se povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo, se vrača na višino 0,18 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela, kot je veljala pred zadnjo spremembo uredbe za tiste, ki niso imeli možnosti javnega prevoza in čezmejne delovne migrante.

V dokumentu spodaj so pripravljeni opisi rešitev novih načinov obračunavanja povračilnih stroškov prevozov na in z dela:

Opis rešitve v modulu KADRIS 4: RIS - Prevozi na delo

*Dokument vsebuje opise rešitev za vse delojemalce.

Kaj še prinaša nova uredba?

Delojemalcu se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, pod pogoji iz prvega odstavka 3. člena uredbe, najmanj do višine 140 evrov mesečno, čeprav bi bila višina neobdavčenega dela, določena z upoštevanjem prvega odstavka 3. člena (razdalje in vrednosti 0,18 evra na kilometer), nižja.

Navedena višina je določena z upoštevanjem imenske neprenosne mesečne vozovnice ali več vozovnic, potrebnih za prihod na delo in z dela. Neobdavčena višina povračil stroškov prevoza na in z dela določena po splošnem pravilu iz 1. odstavka 3. člena uredbe (npr: kilometrina za cel mesec dela ob upoštevanju povprečnih mesečnih delovnih dni v letu, in sicer 18 delovnih dni v mesecu) je v splošnem višja, kot če bi se upoštevala cena imenske neprenosne mesečne vozovnice, ki je določena na podlagi tarife prevoznin po Uredbi o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice ter še dvakratnika tovrstne vozovnice za mestni promet.

Pri določitvi te višine je upoštevan primer, ko delojemalec za prihod na delo potrebuje mesečno vozovnico za mestni promet v mestu običajnega prebivališča (40 evrov), za mestni promet v mestu opravljanja dela (40 evrov) ter v javnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem prometu (60 evrov, kjer gre za neprenosno imensko mesečno vozovnico za razdaljo nad 10 do 15 kilometrov, kjer je višina kilometrine za to razdaljo ob upoštevanju 18 delovnih dni v mesecu že višja od cene navedene vozovnice). S tem se bistveno poenostavi sistem in vzpostavi večjo gotovost in pravno varnost delodajalcev in delojemalcev.

Pogoja, pod katerima se delojemalcu povračilo stroškov za prevoz na in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov, sta:

Veljavnost spremenjene Uredbe:

Za več informacij pišite na: prodaja@cetrtapot.si ali pokličite na 04 / 280 66 60. 

Želim več informacij o tem

Arhiv novic

Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...