Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

[PKP8 UKREP]: Minimalna plača

Znesek minimalne plače za leto 2021 znaša 1.024,24 EUR bruto (objavljeno dne 28.01.2021 v Uradnem listu RS št. 12/2021). Nova oz. višja minimalna plača naj bi v celoti sledila smernicam Evropske unije na področju minimalne plače, katerih osnovni namen je preprečevati revščino med zaposlenimi in zagotavljati pogoje za dostojno življenje.

PKP8 določa, da bo država delodajalcem zaradi dviga minimalne plače pomagala na dva načina:

a.) Od 1. januarja do 30. junija 2021 v obliki mesečne subvencije v višini 50 EUR.

b.) Od 1. julija do 31. decembra 2021 pa bo minimalna osnova za obračun prispevkov enaka minimalni plači (1.024,24 EUR).

OPIS REŠITVE V KADRIS 4: PIS

Nov znesek minimalne plače

Skrbnik sistema KADRIS 4: PIS v parametrih obračuna uredi oz. spremeni znesek minimalne plače na 1.024,24 EUR bruto.

Pridobitev subvencije

Za pridobitev subvencije delodajalec preko portala eDavki FURS predloži izjavo, s katero izjavlja, da je zaposlenemu obračunal in izplačal minimalno plačo iz prvega odstavka 29. člena ZDUOP. Za pravilnost podatkov na izjavi delodajalec kazensko in materialno odgovarja. Upravičenec predloži izjavo v elektronski obliki najpozneje do konca meseca za subvencijo za pretekli mesec, vendar najpozneje do konca julija 2021. Izjava bo na eDavki FURS na voljo najpozneje do 20. marca 2021. O dejanski možnosti oddaje izjave bo FURS obvestil zavezance na svoji spletni strani.

Želim več informacij o tem

Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...