Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

[PKP8 UKREP]: Krizni dodatek (200 EUR neto)

Za pridobitev kriznega dodatka se ne upošteva plačilo za poslovno uspešnost. To pomeni, da bodo krizni dodatek prejeli tudi tisti zaposleni, ki ga ob decembrski plači, izplačani januarja 2021, niso prejeli zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost. Do kriznega dodatka so bili v januarju 2021 upravičeni vsi zaposleni, katerih zadnja izplačana plača (novembrska 2020, ki se izplača v decembru 2020) ne presega dvakratnika minimalne plače, torej zadnja izplačana bruto plača ne sme biti višja od 1.881,16 EUR. Krizni dodatek delodajalec dobi povrnjen od države. Vendar se je zaradi izplačil božičnic oz. nagrad za poslovno uspešnost zapletlo. Delodajalci, ki so zaradi tega presegli omenjeni znesek, do kriznega dodatka niso bili upravičeni. Ta izjema je sedaj popravljena in uzakonjena v PKP8.  

Kaj to pomeni v praksi?

Vsem zaposlenim, katerih novembrska plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, ne upoštevajoč izplačane nagrade, ki kriznega dodatka še niso dobili, se jim bo le-ta izplačal ob januarski plači 2021 - torej februarja 2021 glede na dejansko opravljene delovne dneve.

Za povračilo izplačanega dodatka delodajalec prek informacijskega sistema Furs predloži izjavo najpozneje do konca marca 2021. Furs izplača povračilo kriznega dodatka najpozneje do 20. aprila 2021.

Določene so tudi globe, če delodajalec ne izplača kriznega dodatka, in sicer se z globo:

OPIS REŠITVE V KADRIS 4: RIS

Naročnik na novo izračunava »krizni dodatek«

V primeru, da naročnik še ni izračunaval kriznega dodatka glede na dejansko opravljeno  prisotnost v KADRIS 4: RIS in je to novo v PKP8, je opis rešitve naslednji:

1. Nastavitev nove vrste plačil za »Krizni dodatek«. Nova vrsta plačila »Krizni dodatek« izračuna znesek kriznega dodatka glede na dejansko prisotnost v mesecu december 2020 in se izplača pri januarski plači 2021 v mesecu februar 2021.

2. Dopolnitev prenosa zneska »Kriznega dodatka« v katerikoli plačni sistem preko nastavitev povezovalnih tabel prenosa.

Naročnik že izračunava »Krizni dodatek«

3. Sprememba veljavnosti vrste plačil za »Krizni dodatek«. Vrsta plačila »Krizni dodatek« izračuna znesek kriznega dodatka glede na dejansko prisotnost v mesecu december 2020 in se izplača pri januarski plači v mesecu februar 2021.

Želim več informacij o tem

Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...