Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

30. september 2008

NFC - tehnologija prihodnosti na mobilnih telefonih

NFC tehnologija v telefonu Nokia 6212: čitalnik in kartica sta združena v isti enoti

Near Field Communication (NFC) je brezžična komunikacijska tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med posameznimi viri na kratkih razdaljah (do 10 cm). Tehnologija je prilagojena za brezkontaktno komunikacijo standardu ISO 14443, kakršno uporabljamo pri brezkontaktnih in RFID karticah, le da imamo skupaj združeno logiko kartice in čitalnika. To pomeni, da NFC enota (npr. mobilni telefon) lahko deluje kot brezkontaktna kartica ali kot čitalnik kartic.

Ena največjih prednosti NFC tehnologije je združljivost z obstoječimi infrastrukturami brezkontaktne komunikacije. Uporabna je v javnem potniškem prometu, kot plačilno sredstvo, pri registraciji delovnega časa ali pristopni kontroli.

Domača predstavitev: prikaz delovanja NFC tehnologije

Strokovno srečanje, kakršno je SIOUG, je še posebej primerno za predstavitve novosti v informacijski tehnologiji. Tako smo letos kot sponzorji prireditve prikazali praktično uporabo NFC tehnologije na področju brezkontaktne registracije. Prikazali smo celoten potek vzpostavljanja registracije s pomočjo brezkontaktnih kartic. SIOUG je sicer strokovno srečanje uporabnikov Oracle produktov, kjer se v štirih dneh zvrstijo številna predavanja. Vsak udeleženec se prijavi na določena predavanja, pred vsakim predavanjem pa svojo prisotnost potrdi pri hostesi.

Mobilna pisarna za personalizacijo kartic (vpis udeležencev, tisk kartic)

Mobilna pisarna za izdelavo kartic

Posebej za to priložnost smo razvili aplikacijo za NFC telefone za avtentikacijo udeležencev. V našem podjetju v Kranju smo na strežnik namestili bazo, v katero so se shranjevali vsi podatki. Na samem mestu dogodka, v kongresnem centru Bernardin v Portorožu, smo vzpostavili mobilno pisarno, kjer smo vpisali vse udeležence srečanja ter zanje izdelali brezkontaktne kartice.

Poleg vpisovanja podatkov v kartico smo prikazali tudi končno obdelavo kartic - tisk na plastične kartice s pomočjo termičnega tiskalnika.

 Registracija udeležencev z NFC tehnologijo s pomočjo telefona Nokia 6131

Vsak udeleženec ob prihodu na srečanje prejel ID kartico s svojimi podatki. Udeleženci so svojo prisotnost na posameznem predavanju potrdili z registracijo pri hostesah, ki so uporabljale NFC telefone.

Prenos podatkov o registraciji smo iz NFC telefonov v centralno bazo, kjer je potekala obdelava podatkov, izvedli preko varne GPRS/UMTS komunikacije in privatnega APN omrežja.

Prvič v uporabi: mobilni telefon Nokia 6212

Pri implementaciji NFC registracije in ostalih NFC aplikacij so nam velikodušno pomagali:

ČETRTA POT in tehnologija NFC

ČETRTA POT že danes omogoča vzpostavitev NFC mobilnega plačevanja na vseh svojih sistemih plačevanja voznine na avtobusih, ta nova, standardizirana in napredna tehnologija pa je bila kot možnost mobilnega plačevanja ponujena tudi za projekt ljubljanske enotne mestne kartice.

Želite več informacij?

Tomaž Frelih - direktor področja Sistemi
Telefon 04 280 66 14
Email tomaz.frelih@cetrtapot.si

Arhiv novic

Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...