Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

8. julij 2008

Mestno kartico bo verjetno dobavila ČETRTA POT

Ljubljana - Kranjsko podjetje Četrta pot je najverjetnejši dobavitelj infrastrukture za delovanje sistema enotne mestne kartice (EMK) Mestne občine Ljubljana. Njihova ponudba je ob enakih garancijskih pogojih namreč za 1,2 milijona evrov nižja od ponudbe zagorske Ultre in znaša 3,128.665 evrov z DDV. Tretji ponudnik, LTH Inženiring iz Škofje Loke, je končno ponudbo oddal prepozno, zato je na včerajšnjem odpiranju ponudb niso upoštevali.

Kot je dejala Tadeja Möderndorfer, predsednica razpisne komisije, bodo še ta teden pregledali obe ponudbi in - če bo najugodnejša ponudba popolna - izdali sklep o izbiri dobavitelja. Po podpisu pogodbe bo moral ta delovanje infrastrukture za delovanje EMK vzpostaviti v šestih mesecih od podpisa pogodbe, torej predvidoma v prvih mesecih prihodnjega leta.

Ob uvedbi bo z mestno kartico mogoče plačevati avtobuse mestnega in primestnega potniškega prometa, parkirnino ter vožnjo z vzpenjačo. Poleg tega mora sistem omogočati prihodnjo nadgradnjo za plačilo različnih storitev občinskih javnih zavodov in javnih podjetij, kot so knjižnice, mestni muzej, športni zavodi ter vključitev v enotno vozovnico na področju Slovenije. Predvidena mora biti tudi razširitev v poplačniški sistem, podoben posojilni kartici.

V prvi fazi bodo ljudje lahko mestno kartico polnili na sto terminalih, in sicer z gotovino, bančnimi karticami ali mobilnimi telefoni, pozneje pa tudi prek interneta - s pomočjo elektronskega bančništva. Poleg 120.000 takšnih kartic MOL naroča tudi 50.000 prednaloženih kartic (vrednosti bodo še določili) in 80.000 mestnih kartic, ki bodo nadomestile mesečne vozovnice in bodo imele prostor za fotografijo.

Kot je pojasnil direktor Četrte poti Boris Šolar, so MOL ponudili najnovejšo tehnologijo, ki je plod domačega razvoja. Njihovo tehnologijo uporablja sedem avtobusnih podjetij, sistem EMK pa odpira še mnogo drugih storitev. "Omogoča pot v prihodnost, ljudje bodo kartico lahko uporabljali za vse storitve, ki jih ponuja mesto, če se bo mesto dogovorilo z bankami ali trgovskimi družbami, pa lahko naredimo tudi ta korak. Tehnologija to omogoča že danes, gre le za politični dogovor," pravi Šolar. Dodaja, da je cilj podjetja, ki že leta sodeluje z avtobusnimi prevozniki in slovensko železnico, ponuditi enotno kartico, s katero bi bilo mogoče plačevati prevoze po vsej državi, vendar je to spet odvisno od politične volje in dogovorov.

(Objavljeno v Dnevniku 8. 7. 2008 Tekst: Peter Pahor)

Želite več informacij?

Tomaž Frelih - direktor področja Sistemi
Telefon 04 280 66 14
Email tomaz.frelih@cetrtapot.si

Arhiv novic

Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...