Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english

ID mediji

Registracija delovnega časa poteka tako, da zaposleni ob prihodu ali odhodu približajo identifikacijski medij registracijskemu terminalu, ki dogodek zabeleži oz. registrira. Za registracijo zaposlenih je na voljo več različnih ID medijev. Njihov skupni imenovalec je, da so brezstični oz. brezkontaktni, varni in zanesljivi.

Več vsebin: Pametni telefon kot ID-medij  |  Kartice ali obeski  |  Ostale vrste kartic  |  Tisk na kartice  |  Zaščitna oprema za kartice  |  Prstni odtis ali kartica?  |  Naročilo kartic

PAMETNI TELEFON KOT ID MEDIJ

Z namestitvijo mobilne aplikacije KADRIS 4M postane pametni telefon ID-medij za mobilno registracijo delovnega časa. Zaposleni lahko beležijo dogodke za registracijo delovnega časa na registracijskemu terminalu, kontrolnih točkah (NFC nalepkah) ali direktno na telefonu. Zaposleni s klikom na ustrezno tipko na telefonu evidentira svoj prihod, odhod, različne vrste dela (redno delo, delo od doma, malica, službena pot ipd.) in ureja odsotnosti kjerkoli in kadarkoli – v podjetju, od doma ali na terenu. Aplikacija deluje tudi v primeru, ko ni spletnega ali mobilnega omrežja, saj se podatki ob ponovni prijavi v omrežje samodejno zabeležijo.

Več informacij o mobilni aplikaciji KADRIS 4M 


KARTICA ČETRTA POT DESFire EV3

Najpogostejši in najzanesljivejši ID-medij je še vedno kartica. Ena najbolj tehnološko dovršenih in varnih brezkontaktnih kartic trenutno na trgu je kartica ČETRTA POT DESFire EV3 iz družine pametnih kartic MIFARE DESFire podjetja NXP. Zasnovana je tako, da omogoča večjo operativno razdaljo in ima izboljšano hitrost transakcij. Omogoča najvišjo stopnjo zaščite podatkov in zagotavljanja zasebnosti (certifikat Common Criteria EAL 5+). Podpira široko izbiro odprtih kripto algoritmov, ki temeljijo na DES, 2K3DES, 3K3DES ali AES. Izdelana je po uveljavljenih kartičnih standardih ISO-14443 in ISO-7816 in je kompatibilna z obstoječo infrastrukturo MIFARE.

PODROČJA UPORABE kartice ČETRTA POT DESFire EV3:

PREDNOSTI UPORABE kartice ČETRTA POT DESFire EV3:

Več informacij o kartici MIFARE DESFire EV3


OSTALE VRSTE ID-KARTIC

Identifikacijske kartice se po zunanjih merah in izgledu med sabo ne razlikujejo, razen kombiniranih kartic z zunanjim čipom. Pri izbiri vrste kartic vam bomo pomagali glede na to, za kaj jih boste uporabljali in kakšno stopnjo varnosti želite vzpostaviti v vaši organizaciji.

Identifikacijski obeski so tehnološko enakovredni karticam.

RFID kartice in obeski

Za identifikacijo ponujamo naslednje tipe kartic oz. obeskov:

Najbolj priporočamo uporabo trenutno najbolj varne in standardne kartice ČETRTA POT DESFire EV3.

Kombinirane kartice

Za kombinacijo fizične (dostop do prostorov) in logične (dostop do informacijskih sistemov) kontrole dostopa z enotno kartico in enim geslom priporočamo:

Daljinski upravljalniki

Za odpiranje prehodov na večje razdalje uporabljamo različne daljinske upravljalnike.


TISK KARTIC IN GRAVIRANJE OBESKOV

Na identifikacijske ali navadne plastične kartice lahko natisnemo poljuben motiv po vaši izbiri v eni ali več barvah. Motiv za kartico vam lahko oblikujemo tudi mi.

Na identifikacijske obeske lahko graviramo poljuben motiv po vaši izbiri.


ZAŠČITNA OPREMA ZA KARTICE

Življenjsko dobo identifikacijskih kartic lahko precej podaljšamo s pravilno uporabo in ustrezno zaščito. Temu so namenjeni različni etuiji, nosilci in pripenjala za kartice.

Poškodbe identifikacijskih kartic so lahko notranje ali zunanje.

Znotraj 0,76 mm debelega ohišja kartice iz mehke plastike se nahajata integrirano vezje in antena. Predvsem slednja je dovzetnejša za poškodbe, saj se lahko pretrga ali se prekine povezava z vezjem. Čeprav izgleda kartica navzven nepoškodovana, ne deluje več.

Med zunanjimi poškodbami, ki so običajno dobro vidne, je najpogostejše pretirano prepogibanje, včasih celo lomljenje kartice. Površinsko pa jo poškodujeta tudi drgnjenje in praskanje.

Več informacij o opremi za zaščito kartic 


PRSTNI ODTIS NAMESTO KARTICE (BIOMETRIJA)?

Pri vzpostavitvi identifikacije se srečujemo tudi z vprašanjem uporabnosti in zakonitosti identifikacije s prstnim odtisom oz. biometrične registracije.

Zakonska ureditev področje identifikacije s prstnim odtisom uvršča med t.i. biometrijske ukrepe, kamor spadajo prstni odtis, prepoznavanje dlani, očesne šarenice ali glasu.

V Sloveniji uporabo biometrijskih ukrepov ureja Zakon o varstvu osebnih podatkov, 3. poglavje: Biometrija (ZVOP-1). Ta določa, da se jih lahko izvaja le, če so nujno potrebni za opravljanje dejavnosti, za varnost ljudi ali premoženja ali za varovanje tajnih podatkov ali poslovne tajnosti. Izvajajo se lahko samo nad lastnimi zaposlenimi, če so bili o tem predhodno pisno obveščeni. Ne pa na primer nad obiskovalci vašega podjetja ali organizacije.

Uporabnik oziroma upravljalec osebnih podatkov mora predhodno obvezno pridobiti odločbo Informacijskega pooblaščenca, kar po izkušnjah naših poslovnih partnerjev nikakor ni preprosto.

Opisana določila veljajo za javni in zasebni sektor. Uporaba identifikacije s prstnim odtisom brez odločbe Informacijskega pooblaščenca pomeni kršitev omenjenega zakona, za kar so predvidene globe od 834,00 EUR do 2.028,00 EUR za odgovorne osebe pravnih oseb in globe od 4.172,00 EUR do 12.518,00 EUR za pravne osebe.

Poleg zakonskih omejitev pa ima identifikacija s prstnim odtisom tudi svoje prednosti in slabosti.

Poglavitni uporabniški prednosti sta predvsem:

Kar nekaj pa je tudi znanih slabosti:

Ker je pri identifikaciji varnost na prvem mestu, priporočamo identifikacijske kartice.


NAROČILO KARTIC

Za naročilo novih oz. dodatnih kartic in obeskov smo vam na voljo na telefonski številki 04 280 66 60 ali na e-naslovu prodaja@cetrtapot.si.

Več informacij o tem 

Želim dodatne informacije

Prodajni svetovalci smo vam na voljo vsak delovni dan na:

 04 280 66 60

 prodaja@cetrtapot.si

Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...