Pojdi na glavno vsebino
Sledite nam: l
english
| Urban Rozina

[HR&M] Digitalna orodja pomagajo pri izvajanju poslovne strategije

Čeprav so nameni vpeljave digitalnih procesov jasni – hitrejši, boljši, učinkovitejši procesi, nastane problem pri definiranju jasnih ciljev, če ti niso premišljeno postavljeni.

[HR&M] Digitalna orodja pomagajo pri izvajanju poslovne strategije

Vir: Pixabay

Digitalne tehnologije bistveno spreminjajo način delovanja večine panog. Tako digitalizacija kadrovskih procesov v organizacijah ni več na izbiro, pač pa je le vprašanje časa – kdaj pride na vrsto?

Izvršni direktorji smo zadolženi za univerzalni cilj: znižati stroške ter doseči večjo učinkovitost in produktivnost v podjetju. V sodobnem, vse bolj digitaliziranem svetu, izvršni direktorji vzpostavljamo kadrovsko službo, ki transparentno in merljivo vodi digitalno preobrazbo podjetja k uresničitvi tega cilja.

Vodje se morajo spopasti s prednostnimi nalogami strateške preobrazbe kadrovske službe, da lahko vodijo digitalizacijo kadrovskih procesov v svoji organizaciji.

Vodje kadrovskih procesov so trenutno pod velikim pritiskom, kako uresničiti poslovne cilje prilagodljive organizacije in hkrati uporabiti sodobne digitalne trende. Če se organizacije ne bodo digitalizirale, bo prilagodljivost hitro prinesla v okolje občutek kaosa.

Čeprav so nameni vpeljave digitalnih procesov jasni – hitrejši, boljši, učinkovitejši procesi, nastane problem pri definiranju jasnih ciljev, če ti niso premišljeno postavljeni.

K vpeljavi informacijskih sistemov je smiselno pristopiti sistematično, da je čim manj podvajanja vnosov podatkov med različnimi podsistemi, kot so kadrovski informacijski sistem, registracijski informacijski sistem in plačni informacijski sistem.

Cilj vpeljave osnovnih procesov je zmanjšati število rutinskih opravil, obračunov itd., da bi pridobili čas, ki ga lahko namenimo strateškim aktivnostim. Mednje spada iskanje ustreznih kandidatov za zasedbo izbranih delovnih mest. Sodoben sistem omogoča enostavno interno ali javno objavo prostih delovnih mest, zbiranje in razvrščanje prijav kandidatov glede na kompetence in veščine, seveda v digitalni obliki. Prav tako je smiselno digitalizirati izbiro in obveščanje prijavljenih kandidatov. Od tu naprej se kažejo obrisi, kako nam umetna inteligenca oz. strojno učenje omogoča vpogled v analitiko kandidata. Ali je to prava smer, bo pokazal čas.

Tem procesom sledi uvajanje na delovno mesto, kar je lahko eden bolj stresnih obdobij za novega zaposlenega. Zato je pomembno, da se pripravi načrt uvajanja in mentoriranja, ki določa posamezne aktivnosti zaposlenega in delodajalca. Sam proces uvajanja je ključen, saj po podatkih »SHRM, Reducing New Employee Turnover Among Emerging Adults« eden od petih zaposlenih v 45 dneh po zaposlitvi zapusti podjetje. Iz tega podatka je mogoče izračunati strošek odhoda – čas, ki smo ga porabili za novega zaposlenega. Mentorjev čas  in obdobje neuspešnega uvajanja kandidata hitro presežeta večkratnik njegove plače.

Pretekle analize so pokazale, da nadzorovan proces uvajanja in izobraževanja zaposlenega pripomore k bistveno nižji fluktuaciji v fazi njegovega uvajanja.

Pri tem je sodoben IT-sistem v pomoč, saj z enostavnimi opomniki vodi tako mentorja kot tudi novo zaposlenega skozi prve korake vključevanja v novo okolje organizacije.

Razlogi, da prihaja do tako visoke fluktuacije med novimi zaposlenimi, so:

  • prepričanje zaposlenega, da delo zanj ni primerno (28 %),
  • razkorak med delom, kot je bilo predstavljeno na razgovoru, in dejanskimi nalogami (26 %),
  • nespoštovanje nadrejenega (23 %) in
  • ostali dejavniki (23 %).

             

                  

Vzroki so obvladljivi, saj z natančnim opisom delovnega mesta, učinkovitimi zaposlitvenimi intervjuji in dobrim uvajanjem pripomoremo k zajezitvi odhodov. Kandidati pa se tako ne počutijo zavedene in niso razočarani nad svojo odločitvijo o novi karierni poti.

Po uspešnem uvajanju se proces učenja veščin in pridobivanja kompetenc pravzaprav šele dobro začne.

Vodji in kadrovski službi v nadaljevanju predstavlja izziv, kako zaposlenega motivirati k dopolnjevanju razvoja znanj in veščin, da doprinese v tim novo vrednost. Z novimi znanji zaposleni in podjetje postanejo bolj prilagodljivi in prožnejši.

Po podatkih družbenega omrežja Linkedin obstaja najmanj 50.000 strokovnih znanj in veščin (vir: https://learning.linkedin.com/blog.rss.html). Seveda vseh ni mogoče obvladovati, zato jih je treba načrtovati sistematično in vodeno po korakih, npr. pripraviti katalog izobraževanj glede na strateško usmeritev organizacije. Katalog olajša pripravo in upravljanje načrta izobraževanj, spremljanje in potrditev prijav, ocenjevanje posameznih izobraževanj z anketnimi listi ter podrobno statistiko o izvedbi in stroških. Omogoča tudi merjenje učinkovitosti izobraževalnih procesov.

Optimalni plan izobraževanj naj bo rezultat celotnega procesa upravljanja zaposlenih – zapolni naj vrzeli pri ocenjevanju kompetenc, vodenju za dosego ciljev, načrtovanju nasledstev.

Izjava stranke:

»V Mercatorju se zavedamo pomena digitalizacije poslovnih procesov. Vsak obrazec in vsak klik manj pomenita več časa za naše vodje, ki ga lahko namenijo svojim sodelavcem ter več časa, ki ga lahko vsi skupaj namenimo našim kupcem. Produkte Četrte poti uporabljamo na področju upravljanja delovnega časa in nam je dober sopotnik pri doseganju tega cilja.«, opisuje pomen digitalizacije poslovnih procesov Mirjam Trelc Ocepek, vodja službe v sektorju Informatika in telekomunikacije, Poslovni sistem Mercator, d.d.

Pripis: članek iz revije HR&M, št. 22, jun/jul 2019, letnik 5, je objavljen na spletnem portalu kadrovske revije HR&M.

Pdf oblika članka se nahaja TUKAJ.

Povejte naprej:

l
f
t

Avtor

Urban Rozina

Urban Rozina, spec. managementa, izvršni direktor podjetja Četrta pot, d.o.o., Kranj in strokovnjak na področju IT-rešitev in orodij za digitalizacijo kadrovskih, registracijskih in plačnih procesov


Preberite še

[ADMA] Digitalizacija naprednejšega menedžmenta
| Nataša Centa in Mojca Hafner Jereb
[ADMA] Digitalizacija naprednejšega menedžmenta
Želja po uspešnosti ne zadostuje. Za dosega cilja moramo ubrati pravo pot in uporabiti vsa tista orodja, ki so nam na voljo. Danes si ne moremo predstavljati uspešnega podjetja brez uporabe računalnika. Orodja na računalniku pa nam omogočajo neslutene možnosti IT-tehnologije. Le celovita uporaba teh orodij vodi v želeni uspeh.
[FINANCE IKT] Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo
|
[FINANCE IKT] Tokenizacija prodira tudi v mobilno identifikacijo
Bi vrata odpirali z mobilnikom? Ta funkcionalnost je morebiti res redkeje uporabna v poslovnem svetu, je pa toliko bolj zanimiva v potrošniškem segmentu.
[FINANCE IKT] Kako digitalizacija kadrovske funkcije tlakuje pot do agilnega podjetja?
|
[FINANCE IKT] Kako digitalizacija kadrovske funkcije tlakuje pot do agilnega podjetja?
Pot do agilnega poslovanja se začne z vitkim poslovanjem, to pa se začne z vključevanjem zaposlenih v kadrovske procese.
Nastavitve zasebnosti

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke. Nujni omogočajo delovanje spletne strani. Analitični in trženjski piškotki pa izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo. Več ...